Egel

De Egelde Egel
De Europese Egel wordt Erinaceaus europaeus genoemd en een volwassen Egel kan wel 7000 stekels hebben. Deze stekels zijn van 2 tot 3 cm lang, die na ongeveer een jaar uitvalt en wordt vervangen. Ze zijn 's nachts actief, eten 's nachts en kunnen tot wel 20% van hun lichaamsgewicht opeten. De kringspier is typisch voor de Egel. Dankzij deze kringspier kan de Egel zich bij gevaar oprollen tot een bal. Grootte en lichaamsgewicht van de Egel is afhankelijk van het geslacht en leeftijd. Volwassen mannetjes zijn meestal het grootst en het zwaarst.

Egels kunnen snurken, snuiven, smakken en snuffelen, afhankelijk van wat ze aan het doen zijn.

Meestal overwinteren Egels tijdens zeer koude periodes, meestal tussen november en half april. Het is de laatste jaren milder weer en dat betekent dat ze ook deze periode nog behoorlijk actief zijn. Belangrijk is het dus om tijdens warmere winters ook voedsel en water aan te bieden. Tijdens de winterslaap verliezen ze ongeveer 30% van hun gewicht. Egels worden maximaal tien jaar oud, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.

Het Egel dieet
Egels zijn alleseters, wat betekent dat ze vrijwel alles eten. In het algemeen vormen insecten, zoals kevers en regenwormen het grootste aandeel in hun dieet. Ze eten ook slakken, de Egel is dan ook een graag geziene gast in moestuinen. Geef een Egel nooit gaan melk, daar raken ze van aan de diarree. Een Egel heeft namelijk niet het enzym Lactase en kunnen hierdoor de lactose die in melk zit niet verteren.

Omdat Egels een wettelijk beschermde diersoort is, hebben ze alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Het juiste voedsel aanbieden blijkt zeer belangrijk te zijn, omdat veel reddingscentrums melden dat ze Egels zien met tandziektes die veroorzaakt worden door suikerhoudende voedingsmiddelen. Ook worden steeds meer Egels gezien met de Metabolische Botziekte waarbij botten en tanden zacht zijn, vervormd en gemakkelijk te breken. De oorzaak van deze ziekte is de onbalans in calcium tot fosfor in het bloed als gevolg van voedsel dat te veel fosfor bevat. Om deze onbalans in het bloed te herstellen, lekt calcium uit de botten en tanden, wat resulteert in zeer pijnlijke bot- en tandafwijkingen.
Een Egel met schuim op de bek en vacht wil niet zeggen dat de Egel ziek is. Het is nog onbekend waarom Egels zich soms met dit schuimend speeksel insmeren.

Dus, blijf alsjeblieft de Egels voeren, maar controleer de ingrediënten van het voedsel dat je ze geeft, omdat je per ongeluk meer kwaad dan goed zou kunnen doen. Engels helpen in je tuin Stimuleer een veilige doorgang van en naar je tuin met je buren door een klein gat te maken aan de onderkant van je schutting. Een gat met een diameter van ca. 13 cm is voldoende. Laat een rustige plek in je tuin ongerept, zodat Egels een veilige haven hebben en gebruik geen chemicaliën zoals slakkenkorrels en pesticiden. Controleer altijd de randen van je tuin voordat je een grastrimmer gebruikt om er zeker van te zijn dat er geen Egels rusten.

Als je een vijver in de tuin hebt, zorg er dan voor dat er een uitweg is voor Egels die onbedoeld erin zijn gevallen. Een paar gedeeltelijk ondergedompelde stenen rond de randen van je vijver zullen helpen.

Egelproducten:.

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.