Informatie over nestkasten

Informatie over nestkasten

Verschillende vogels hebben verschillende woonwensen. Daarom zijn er ook verschillende typen nestkasten. Let bij de keuze voor nestkasten op de omgeving van je tuin, erf of balkon.

Bij nestkasten moet men rekening houden met verschillende aspecten

In het voorjaar, wanneer inheemse zang- en tuinvogels op zoek gaan naar een geschikte broedplaats voor hun nakomelingen, helpen speciale nestkasten van Vogelhuisje.com wilde vogelsoorten en hun jongen zich thuis te voelen in de eigen tuin.

Want natuurlijke leef- en broedruimtes voor inheemse vogelsoorten worden steeds zeldzamer door bebouwing en architectuur, waardoor de dieren afhankelijk zijn van menselijke hulp. Akkerland verdwijnt, gaten en spleten in gebouwwanden worden bij restauraties dichtgeplamuurd, kapotte dakpannen worden vervangen en daarmee nestgaten geblokkeerd, en ook oude bomen met prachtige holtes in de stammen nemen constant af.
En ook de mens zelf verlangt tegenwoordig sterker dan ooit naar nabijheid van de natuur en milieubewustzijn. Nesthulpmiddelen of nestholtes zijn nooit alleen functioneel, maar voegen ook een esthetisch element toe aan de tuin die door de mens liefdevol wordt verzorgd en onderhouden.

Bij het kopen van een nestkast zijn de volgende punten belangrijk:

  • Robuuste, stabiele en dikke wandconstructie
  • Passende invliegopening
  • Stevige, veilige ophanging / bevestigingsmogelijkheid
  • Eenvoudige reiniging

Verschillende nestkasten

Er zijn nestkasten in tal van uitvoeringen, maten en kleuren. Maar het belangrijkste is dat ze ondanks alle pracht uiteindelijk bedoeld zijn voor de gevleugelde soortgenoten - en dus ecologisch verantwoord moeten worden geproduceerd en veilig moeten zijn voor de vogels.

In principe speelt de vorm en kleur niet zo'n grote rol voor de vogel zelf, maar wel voor de mens die zijn tuin ermee wil 'opfleuren'. Hierbij moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de hoogte, afhankelijk van de vogelsoort. Ook de grootte en structuur van de nestkast, evenals natuurlijk de diameter van het invlieggat, zijn cruciaal voor welke vogels uiteindelijk daar zullen nestelen.

Wie nestkasten van Vogelhuisje.com in zijn tuin plaatst, zal vervolgens veel plezier beleven aan het observeren van de vogels in hun leefomgeving. Tegelijkertijd bieden de charmante gevleugelde gasten onschatbare hulp, want de natuurlijke broedmogelijkheden worden steeds schaarser.

Speelt de kleur van een nestkast een rol voor vogels?

Hoewel vogels kleuren kunnen waarnemen, maakt de kleur van de nestkast niet veel uit. Vogels geven echter de voorkeur aan een natuurlijke uitstraling van hun broed- of schuilplaats om minder op te vallen voor roofdieren. Als je zeker wilt zijn van bewoning, is het raadzaam een nestkast te kiezen met een natuurlijke kleur die past bij de omgeving waarin je hem ophangt.

In welke omgeving komt je nestkast te hangen?

Bosrijke omgeving

Veel vogelsoorten maken hun nest in boomholtes. Deze zogeheten holenbroeders kunnen gebruik maken van nestkasten.
Dus als je in een bosrijke omgeving woont kan je dan ook verschillende nestkasten ophangen: Bijvoorbeeld nestkasten geschikt voor mezen, winterkoninkjes, boomklevers de bonte vliegenvanger.

Stedelijk gebied

Tot de holenbroeders behoren ook soorten die van nature gebruik maken van gaten en spleten in rotsen, zoals bijvoorbeeld huismussen.
In onze bebouwde omgeving maken ze vaak gebruik van gaten en spleten in daken en gebouwen. Voor huismussen bestaan verschillende nestkasten. Voor in de tuin en op het balkon zijn er ook tal van kasten voor mezen beschikbaar.

Platteland

Een agrarisch landschap is open en trekt weer andere vogels. Je kan hier bijvoorbeeld nesten ophangen voor zwaluwen, spreeuwen en mussen.
Ook een nestkast voor mezen en andere kleine tuinbezoekers kan hier bewoners trekken.

Tuinen / erven

Naast de holenbroeders zijn er soorten die soms gebruik maken van een halfopen nestkast. Roodborst, winterkoning, zwarte roodstaart en kwikstaart maken normaliter een nest in dicht struikgewas, maar in tuinen met alleen jonge klimplanten en zonder oudere gebouwen in de buurt is het lastig voor deze soorten om een geschikte nestplek te vinden.
Een halfopen nestkast kan uitkomst bieden.

Relevante punten:

Welke vogels, welke invliegopeningen? Welke vogels, welke invliegopeningen?

Welke vogels, welke invliegopening?

Waar kan je de nestkast het beste ophangen? Waar kan je de nestkast het beste ophangen?

Waar kan je de nestkast het beste ophangen?

Wat heb ik nodig om een nestkast schoon te maken? Wat heb ik nodig om een nestkast schoon te maken?

Wat heb ik nodig om een nestkast te reinigen?

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.