Vogelsoort - Witte Kwikstaart


Witte Kwikstaart (Motacilla alba)

Witte Kwikstaart (Motacilla alba)
De kwikstaart is een nerveuze gast die gemakkelijk te herkennen is vanwege zijn beweging (uitgesproken golvende vlucht, bijna constant schommeld met de lange staart en schokkerige bewegingen).
Kwikstaarten zijn niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van water in hun habitat.
Kenmerken van de kwikstaart zijn: de zwart-witte kop, grijze rug, witte vleugelstrepen en natuurlijk de lange staart..

Jonge vogels zijn grijs aan de achterkant van het hoofd en hebben een helder voorhoofd en zwarte kinstrepen.

Algemene Informatie:
Taxonomische indeling:

• Klasse: Vogels (Aves)
• Orde: Zangvogels (Passeriformes)
• Familie: Kwikstaarten en Pieperw (Motacillidae)
• Geslacht: Kwikstaarten (Motacilla)

Gegevens:

• Lengteca. 18 cm
• Spanwijdteca. 25 - 30 cm
• Gewichtca. 25 Gram
• Levensverwachtingtot 10 Jaar

Nest:

• NestHalfholen
• BroedtijdApril - Augustus
• Duur14 dagen
• Aantal eieren: 3 - 7 / legsel
• Anzahl legsels: 1 - 2 per jaar

Rode lijst:

Nee

(Geldt als niet in gevaar)


Status / Natuurlijke voeding:

Status
(Korte / middellange afstandstrekker)
Kwikstaarten trekken in de winter meestal richting het zuiden, waarbij de lengte van de trek sterk varieert. Middeneuropese Kwikstaarten overwinteren meestal in Zuidwest Europa of Noord-Afrika, terwijl andere populaties tot aan de evenaar kunnen doorvliegen. Een enkele vogel blijft tijdens de winter in Midden- of Noord Europa. Ze leven in dorpen en voorsteden als ook in open en halfopen landschappen, maar houden er van om in de buurt van water te zijn.


Voeding (in de natuur)
De Witte Kwikstaart voedt zich hoofdzakelijk met insecten (muggen, vliegen en mieren).
Daarnaast bevindt de kwikstaart zich in de buurt van grazende dieren, waar ze op de mest en rond de dieren een rijke voedselvoorraad hebben.

Kwikstaart in het veld
Foto: © www.birdphoto.nl
Populatie / Vijanden:
Zeichnung der Bachstelze
Populatie
De Witte Kwikstaart is een van de weinige vogelsoorten die profiteert van het ingrijpen van de mens in het cultuurlandschap.
• Nederland: 70'000 - 110'000
• Duitsland: 670'000 - 1'000'000
Oostenrijk: 60'000 - 100'000
• Zwitserland: 100'000 - 150'000 (2004)

Natuurlijke vijanden:
De belangrijkste vijand van volwassen Kwikstaarten is de boomvalk en sperwer. Andere vijanden: katten

Vijanden van de jonge vogel in het nest:
Wezel, Ekster

Hoe kan je de Witte Kwikstaart helpen?
De Witte Kwikstaart maakt dankbaar gebruik van je hulp..
Plaats b.v. een halfopen Nestkast (Halfholenbroeder) in je tuin en geniet van de nuttige insecteneter. 
Geschikte Nesthulp

Kwikstaarten zijn Halfholenbroeders en daarom hebben ze een Open Nestkasten nodig.
In de natuur bevinden het nest zich meestal in boomholtes, spleten in de muur, brugconstructies, houtstapels en staldaken.

Water drinken:

Net als mensen hebben vogels ook water nodig om te overleven.
Pure insecteneteres halen hun vocht uit het voer, maar moeten dan nog 1 - 2 keer per dag drinken, terwijl zadeneters vaker naar de drinkplaats kokmen. Hun behoefte aan vocht is groter, doordat de voeding minder vocht bevat.