Reiniging & onderhoud van nestkasten

Het schoonmaken van nestkasten

Waarom een nestkast reinigen?

Een nestkast moet jaarlijks (in september of oktober) worden gereinigd. Oud nestmateriaal kan worden verwijderd om te voorkomen dat bij het volgende broedseizoen het nest te hoog in de nestkast komt te liggen, omdat dit het voor nestrovers zoals eekhoorns gemakkelijker maakt om toegang te krijgen.

Na de reiniging is het nestkastje klaar voor een nieuw broedseizoen en biedt het ook in de herfst/winter onderdak aan tuinbezoekers zoals oorwormen, gaasvliegen, wespen- en hommelkoninginnen, verschillende muizensoorten en zelfs vleermuizen. Daarnaast kunnen ook verschillende vogelsoorten in de winter gebruik maken van een nestkastje om zich te beschermen tegen eventueel slecht weer.

Wanneer moet je je nestkasten schoonmaken?

In september zou de laatste jonge vogel zijn nestkast moeten hebben verlaten. Precies op dat moment is het nodig om de nestkast grondig schoon te maken en te onderhouden om oude nesten met daarin levende parasieten zoals vogelvlooien, mijten en teken uit de nestkasten te verwijderen.

TIP:
Om zowel jezelf als mogelijke onderhuurders zoals de hazelmuis of de slaapmuis niet te laten schrikken tijdens het schoonmaken van de nestkast, is het raadzaam om vooraf even te kloppen. Dit geeft de "huisbewoner" de kans om zijn onderkomen te verlaten.

Hoe reinig ik mijn nestkast?

Houd er rekening mee dat bij het schoonmaken van nestkasten nooit scherpe chemische reinigingsmiddelen of desinfectiemiddelen mogen worden gebruikt. Het is voldoende om de kast grondig uit te vegen of indien nodig bij ernstige parasietenbesmetting uit te spoelen met helder water en wat zeepwater.
Laat het interieur van de nestkast goed drogen voordat je hem weer ophangt.

Let op:

  • Draag tijdens het schoonmaken van de nestkast handschoenen om jezelf te beschermen
  • Reinig de nestkast buiten vanwege mogelijke parasietenbesmetting